Jak zamarynować mięso na grilla

Jak zamarynować mięso na grilla

Karkówka pieczona na grillu to znakomity pomysł na obiad lub spotkanie ze znajomymi. Soczysta, aromatyczna, świetnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami i surówką. Aby jednak cieszyć się jej wyjątkowym smakiem, trzeba ją najpierw dobrze zamarynować.

Marynata do karkówki z grilla

Karkówkę można marynować na wiele sposobów. W tym celu mogą nam posłużyć zarówno przyprawy suche, w płynie, jak i inne produkty, takie jak piwo. Jak zrobić marynatę do karkówki?

a) Przyprawy do karkówki

Przyprawy suche: sól, pieprz (każda odmiana), papryka (każda odmiana), jałowiec, majeranek, kolendra, oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn, anyż, cynamon, imbir, liść laurowy, ziele angielskie.
Przyprawy mokre: maggi, sos sojowy, sos teriyaki, oliwa, ocet, sos BBQ, ketchup, musztarda (każda odmiana), majonez.
Inne produkty: czosnek, cebula, piwo, czerwone wino, miód, owoce, śmietana, jogurt naturalny, mleko (zwierzęce lub roślinne).

b) Jak zrobić marynatę?

Marynata sucha – wystarczy wymieszać wybrane suche przyprawy ze sobą. Nie trzeba całości odkładać ani czekać, aż przesiąknie smakiem.

Marynata mokra – do wybranej bazy (woda, ocet, oliwa, wino, miód, etc.) dodajemy suche przyprawy. Całość mieszamy i odkładamy na 10-15 minut, aby przeszła smakiem.

Jak zamarynować karczek na grilla?

Kiedy mamy gotową marynatę, pozostaje nam już tylko ją wykorzystać do przygotowania karczku na grilla. To naprawdę proste!

a) Marynata sucha

Mięso należy umyć pod bieżącą wodą i osuszyć.
Następnie nacieramy je wybraną suchą mieszanką przypraw.
Karkówkę umieszczamy w naczyniu, przykrywamy folią i odkładamy do lodówki na całą noc.

b) Marynata mokra

Mięso myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy.
Karkówkę umieszczamy w pojemniku i smarujemy marynatą (można posłużyć się pędzelkiem).
Całość przykrywamy i umieszczamy w lodówce na całą noc.

Jak długo marynować karkówkę?

Wieprzowina jest mięsem, które powinno się dość długo marynować. Dlatego absolutnym minimum stanowią 2-3 godziny. W tym czasie mięso zdąży choć odrobinę nasiąknąć aromatem przypraw. Najlepszą opcją jest pozostawienie karczku w marynacie na 12 godzin. Wówczas będzie smakował najlepiej. Niektórzy uważają, iż karkówkę powinno się marynować dwa dni – jest to jednak czas, na który rzadko możemy sobie pozwolić. Dodatkowo latem może powstać ryzyko szybkiego zepsucia się mięsa, dlatego w takich przypadkach lepiej zdecydować się na peklowanie.